SKRIV LANGT, FÅ DET GJORT!

I takt med at mediebilledet bliver stadigt mere fragmenteret, bliver det stadig mere essentielt for danske medier at kunne fastholde abonnenter. Erfaring og målinger viser, at det igen og igen er den unikke, velresearchede, og ikke mindst velfortalte historie, der får kunderne til at blive og trækker nye til.

Derfor er det vigtigere end nogensinde før at klæde journalister på til at fortælle levende og bruge greb fra den litterære verden til at fastholde og engagere læseren og fordele spændingen over et længere forløb, der fx kan være longreads eller føljetoner. Dette kursus lærer journalister at danne sig et overblik over det lange format og formidle, så læserne hænger på.

Lars synes...

”En inspirerende uge i selskab med gode, skrivebegejstrede kolleger. Kurset er en passende blanding af teoretisk undervisning med finurlige skriveøvelser, individuel coaching og stor frihed til at sætte sig hvor som helst i de fantastiske omgivelser og skrive derudaf. Jeg kom hjem optændt af lyst til at skrive langt og med en langt bedre fornemmelse for, hvad der skal til for at få en fortælling til at leve.” 

Lars Teilmann, graverjournalist Nordjyske

Vend hjem med en longread

Tag researchen med i kufferten og vend hjem med en longread. Få hul på den bog eller kom videre, hvis du er gået i stå. Slip din indre forfatter fri, og kom tilbage til din arbejdsplads med fornyet skriveglæde og en stribe konkrete arbejdsmetoder, der duer både til hverdag, og når du skal skrive langt.

Danske landsdækkende aviser og elektroniske medier satser og brander sig på længere journalistiske fortællinger digitalt. Weekendavisen sælger sig i annoncer på ”Tid til fordybelse og indsigt”, og det er da også præcis, hvad fremtidsforskere nu i en håndfuld år har sagt er og bliver menneskers største behov fremover.

Journalistiske fortællinger og longreads kan netop tilføre fordybelse og indsigt. Det lange format er en væsentlig brik på vejen til at forstå verden og blive klogere på vigtige sammenhænge og afgørende beslutninger samt deres betydning i hverdagslivet.

Det lange format kan bare også være angstprovokerende og uoverskueligt for en i forvejen travl journalist at rode sig ud i. En lidt urealistisk drøm eller skuffeprojekt. Men sådan behøver det ikke at være. Investér en uges efteruddannelse i at få professionel sparring, nye metoder og tid til at skrive.

Daglig individuel coaching og tid til at skrive 

Giv dig selv tid og ro til at tænke og skrive omgivet af andre mennesker, som også er der for at skrive. Få overblik. Bliv inspireret af konkrete fortællemodeller og -teknik. Og tilegn dig masser af nye fif og måder at arbejde på gennem plot-, struktur- og karakteropbyggende øvelser. Alt sammen i en stressfri skriveoase nær den græske by Parga, hvor journalist og forfatter Lone Theils sammen med forfatter og underviser Tina Andersen guider dig skridt for skridt uanset, hvor du er i processen.

Dette intense skrivekursus med max ti deltagere fokuserer på virkelighedens fortællinger, men er du på vej ud i et fiktivt univers, får du lige så stort udbytte af kurset, fordi virkemidler, struktur og skriveproces i vid udstrækning er den samme. I journalistik digter vi bare ikke. Derfor er det en forudsætning at medbringe en afsluttet og gerne gennemarbejdet research, hvis du vil ha’ et færdigt udkast til en longread med hjem i kufferten.

Ligger dit behov derimod tidligere i den journalistiske arbejdsproces, er det selvsagt dér, du har brug for sparring, så rejser du fx hjem med styr på fortællingens særlige interviewteknik, nogle sceniske smagsprøver, et præcist overblik over, hvad du mangler og en overskuelig, detaljeret plan for, hvordan du bygger din longread op, så læseren hænger på.

Billigere i Grækenland

Hvorfor egentlig i Grækenland kunne man med rette spørge. Svaret er enkelt: Det er simpelthen billigere at afholde otte dages skrivekursus på Parga inklusive flyrejsen end at afholde et tilsvarende skrivekursus på et kursussted i Danmark. Samtidig er forplejningen i Grækenland markant billigere.

Så hvad venter du på? Grib chancen til at skrive langt i en tryg og velstruktureret ramme og bliv en endnu bedre skribent. Slip dén indre forfatter fri.

Form og udbytte:

Fokus er på læring og progression gennem konkret arbejdsproces, coaching, refleksion og nyttige metoder i en ramme, der bryder radikalt med hverdagens kontor og gængse kursuslokaler. Vi skaber en afsondret oase omgivet af natur og hav og tager også walk & talks i brug med det formål at fremme kreativitet og skriveflow og få intensitet og nærvær som værdifulde sidegevinster.

Det er sandsynligt, at flere af jer får decideret skrivekløe og fortsætter med at klapre i tastaturet langt ud på de lune aftener, men da foregår det uden skrivementorer på sidelinjen. Vi håber selvfølgelig også, at I slet ikke kan lade være med at bruge hinanden og dele erfaringer på kryds og tværs undervejs. 

Du får:

  • hjælp til at komme ud over skriveblokader og andre forstyrrende elementer

  • konkrete metoder til at skabe overblik og fokusere mening og formål

  • fortælletekniske greb og –modeller, der fastholder læseren og skaber sammenhæng, fremdrift og logik i din fortælling

  • coaching, der hjælper dig til afklaring, klarhed og gode beslutninger i forhold til dit projekt og videre i skriveprocessen

  • chance for at begå noget originalt.

  • kort, overordnet feedback på det endelige produkt efter kurset, hvis du sender det til Lone og Tina.

 Struktur på dagen: 

  • morgen: skrivero & skriveøvelser

  • eftermiddag: skemalagt, individuel coaching & skrivero

  • sidst eftermiddag: dagens samling

Feedforward: Forud for kurset bliver du bedt om at læse e-bogen ’Når langt er godt’ af Tina Andersen, Morten Frichs 'Kronvidnet – Hells Angels indefra' og Lone Theils 'Hjemvendt'. Og du skal have en kvalificeret idé og gerne researche din fortælling samt tune ind på udfordringer, behov og personlige mål med skrivekurset.

Feedback: Efter kurset får du en kort, overordnet feedback på dit produkt, hvis du sender den endelige udgave til Lone og Tina.

Tid: lørdag den 21.9. til lørdag den 28.9.2019

Sted: Hotel Sappho, Parga, Grækenland

Pris: 17.000 kroner. Prisen inkluderer fly fra Kastrup, mad på fly og transfer, lokale skatter, morgenmad og enkeltværelse. Og naturligvis undervisning og individuel sparring. Drikkevarer, eventuel frokost og middag er ikke inkluderet i prisen, men vi anbefaler fælles aftensmad på lokal restaurant.

Max. deltagere: 10

Bindende tilmelding: Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end 14 uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på 1000 kroner. Ved afbud senere end 14 uger før kursusstart opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Dog er vi fleksible i forhold at en kollega kan overtage din plads.

Hvis du har tilmeldt dig privat – det vil sige, at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Tilmelding via e-mail til tina@andersensbureau.com. Løbende efter først til mølle princippet.

OBS. Næste ‘Skriv langt, få det gjort!’ finder sted på Santorini d. 26 september til 3 oktober 2020.

Lone Theils:
Arbejdede som journalist i 20 år, fortrinsvis som korrespondent i London for Berlingske Tidende og Politiken, inden hun debuterede som forfatter i 2015 med Pigerne fra Englandsbåden. Bogen lå på bestsellerlisterne i månedsvis og er blevet solgt til 16 lande blandt andre Sverige, Tyskland, Storbritannien og Japan.

I 2016 blev Lone forfatter på fuld tid og er nu bosat i Danmark. Hun er også forfatter til Den blå digters kone (2016) og Heksedrengen (2018), der begge er selvstændige fortsættelser i serien om Nora Sand.

Lone er desuden forfatter til biografen Globetrotter om Jens Bjerre (2015) samt radiokrimien 87 Sekunder (2017), der også er udkommet som bog i samarbejde med DR. Derudover har hun bidraget til bogen Mord på din ferie,  der også udkom 2017. I sin fritid skriver hun noveller for ugebladet Søndag, og arbejder på en tv-serie sammen med en forfatterkollega.

Lone har mange års erfaring i at undervise i henholdsvis kreativt sprog og featureskrivning på DMJX (tidligere Danmarks Journalisthøjskole) samt på private kurser hos blandt andet AndersensBureau.

I 2017 blev hun nomineret til Martha-prisen, der gives til danskernes yndlingsforfatter.


Tina Andersen:
Jeg har sammenlagt 17 års erfaring som selvstændig praktiker, redaktør og underviser i (fortællende) journalistik, storytelling og kreativ skrivning herunder gode arbejdsrutiner og kreative (skrive)processer. Jeg bruger natur og bevægelse – og metodiske spilleregler – bevidst og systematisk i mit arbejdsliv og i min undervisning til at skabe optimale betingelser for at arbejde kreativt, sundt og samtidig effektivt.

Jeg er stolt af at være medstifter af og formand for Foreningen for Nordisk Nonfiktion. Jeg elsker at coache og sparre på journalistiske fortællinger og nu også skønlitteratur. Og jeg elsker at udvikle kreative skrivekurser på alle niveauer.

Engang journalist på Det Fri Aktuelt og senest fagmedarbejder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) med fortællende journalistik som ekspertområde. Jeg er uddannet journalist og cand.public med speciale i fortælling og en suppleringsuddannelse i retorik og formidling. Som selvstændig er jeg fortsat vejleder på afgangsprojekter på DMJX og ekstern lektor på Grønlands Universitet. 

Foto: Tina Andersen. All rights reserved.